Tour de France

Verhalen uit de Tour

Afscheid

Mooi emotioneel afscheid op overvolle Erasmusbrug

Prachtige emoties midden op de Erasmusbrug waar het peloton na een rondrit door de stad even na twaalf uur stopt voor een laatste officieel moment in Rotterdam. De Marinierskapel speelt de Marseillaise en het Wilhelmus, burgemeester Aboutaleb bedankt iedereen van zijn team, er worden hier en daar zelfs tranen weggepinkt. Ook Christian Prudhomme heeft een brok in zijn keel. De Tourdirecteur heeft genoten van wat de Maasstad de afgelopen dagen allemaal heeft geboden. En nu wordt zelfs van het vertrek van de eerste etappe nog een ongeëvenaarde happening gemaakt.

Ahmed Aboutaleb, Christian Prudhomme en Jan Peter Balkenende knippen, geflankeerd door Teun van Vliet, het lintje door. De Tourbaas wil niet meer weg uit Rotterdam, liet hij eerder gekscherend weten, maar het moet nu toch echt gebeuren. Met een aimabele glimlach en een hartelijk ‘merci beaucoup’. Het ziet werkelijk zwart van de mensen op en na de Erasmusbrug. Zij zorgen ervoor dat het totaal aantal bezoekers aan Le Grand Départ Rotterdam 2010 oploopt naar een kleine miljoen!

Als de karavaan tenslotte op gang wordt getrokken voor de eerste etappe naar Brussel en de Tour daadwerkelijk is vertrokken, blijft burgemeester Ahmed Aboutaleb alleen achter op die mooie, karakteristieke brug. Hij loopt dan een stuk naar beneden, richting Nieuwe Luxor Theater en wordt opgewacht door de NOS camera’s van Mart Smeets. ‘Dankuwel burgemeester’, klinkt het uit vele kelen en even later wordt door het publiek zelfs een heus ‘Aboe bedankt’, ingezet.

,,Ik heb een waanzinnig goed gevoel aan dit Grand Départ overgehouden’’, zegt hij later op de dag. ,,Rotterdam heeft laten zien hoe innovatief we hier zijn, we hebben iets toegevoegd aan de Tour de France. Bovendien heeft het publiek laten zien dat sport en beschaving hand in hand kunnen gaan. Niet wij maken een feest, maar de vele toeschouwers. En de kwaliteit van dat feest was dankzij al die mensen die zich zo formidabel hebben gedragen van een bijzonder niveau. Ik zou graag ook alle vrijwilligers willen bedanken, alle Rotterdammers, de mensen die enige hinder hebben ondervonden van de Tourstart, maar hun medewerking gaven en begrip toonden. Het was geweldig!’’

Projectdirecteur Wim Hoogendoorn heeft even eerder verteld dat het ondanks de massale toeloop een van de rustigste weekenden van het jaar in de stad was. De politie kreeg een paar meldingen binnen van ‘wildplassers’, maar dat was het dan ook zo ongeveer. Dat was donderdag niet anders tijdens de ploegenpresentatie en dat bleef zo tijdens de proloog van zaterdag en het feestelijke vertrek van vandaag.

Voor Ahmed Aboutaleb was het spelen van de volksliederen bij het officiële vertrek op de Erasmusbrug zijn grootste kippenvelmoment. Wim Hoogendoorn had dat zaterdag tijdens de proloog, toen hij samen met Hans den Oudendammer, directeur van de stichting Grand Départ Rotterdam 2010, in de volgauto achter Lars Boom reed. Ze keken om zich heen, naar al dat enthousiaste volk langs de kant en hielden, zomaar opeens, elkaars hand vast.

Als Wim Hoogendoorn een gele trui zou mogen uitdelen, zou hij die aan zijn team geven. ,,Dat was echt een ‘Dream Team’, ik ben ontzettend trots op die mensen.’’ Burgemeester Ahmed Aboutaleb zou de zijne aan zijn voorganger Ivo Opstelten geven, die zo’n belangrijk aandeel heeft gehad in het ‘binnen halen’ van de start van de Ronde van Frankrijk. ”Toen zij (van de Tour) van Rotterdam vertrokken” genoot de oud-burgemeester vanaf de zijlijn net als de dagen ervoor weer volop mee.

De leden van het ‘Dream Team’ van Wim Hoogendoorn omhelzen, zoenen en knuffelen elkaar op dat moment. Bij ‘stille kracht’ Hans Zoethoutmaar, wellen spontaan de tranen op en hij ‘trekt’ anderen daarin mee. ,,Het was een magische Tourstart’’, zegt Wim Hoogendoorn tot slot. ,,Rotterdam heeft bewezen iets heel moois te kunnen maken van het derde sportevenement ter wereld. Nu gaan we voor het WK voetbal van 2018 en de Olympische Spelen van 2028.’’

Comments are closed.

Tour de France © 2013. Theme Squared created by Rodrigo Ghedin.